** Story From Small Kitchen **

Art of Sharing

Sharing, it could be an art. An art or tradition of sharing. I am not just referring to sharing recipes but you can share whatever kind of knowledge that you have with people around you.So I create "Story From Small Kitchen" blog to share my recipes with my friends also I love to hear and try my friends recipe.So I hope, with this blog, we can share not only recipes but new experience from each other.Do enjoy read this blog and leave you comment.

++ Nasi Lemak Kukus, Sambal Sotong ++


Smalkitchen suka buat nasi lemak kukus ni walaupun remeh sebab anak dan hubby suka. Nasi tak berkerak dan nampak cantik. Lagi pun kalau buat nasi lemak yang tanak, smallkitchen tak berapa pandai nak budget air, so kalau kukus ni tak ada isu nasi jelatah atau terlembik.
Kali ini smallkitchen hidangkan bersama dengan sambal sotong kering. Sotong kering ni keluarga kirim dari Malaysia. Sedapnya, tambahan makan bersama nasi lemak. Nyum,nyum,nyum...
 
 ** Nasi Lemak Kukus, Sambal Sotong **
 
Bahan-Bahannya:
Bahan Untuk Nasi (5-6 orang):
  • 5 cawan nasi
  • 1 tin santan or 1 1/2 biji santan pekat (lemak ikut selera individu)
  • Garam secukup rasa
  • Halia sebesar ibu jari ( dihiris atau dketuk)
  • Daun pandan
Cara-caranya:
  1. Basuh beras dan toskan.Kukus beras yang telah dibasuh selama 20 minit. Buat lubang menggunakan jari pada permukaan beras sebelum dikukus agar wap air naik.
  2. Angkat dan rendam beras yang telah dikukus dengan air selama 3-4 jam (atau semalaman) untuk proses penyejukkan. Air boleh ditukar untuk mempercepatkan proses penyejukkan.
  3. Kemudian kukus balik dalam masa 10 minit dan angkat.
  4. Gaul bersama santan dan garam secukupnya (boleh rasa untuk pastikan kelemakan nasi) dan kukus baliksehingga masak. Letakkan daun pandan dan halia di atas nasi ketika kukus. Nasi akan kelihatan berkilat bila sudah masak.

P/s: Setiap kali kukus, buat lubang pada permukaan nasi supaya wap air naik untuk memudahkan nasi masak.

 
Bahan-bahan untuk sambal sotong:
  • 3 keping sotong kering direndam
  • 3 senduk cili kering yang telah dikisar
  • 15 biji bawang merah/ 6 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • Secubit belacan
  • 5 biji Bawang besar dipotong bulat2
  • Sedikit sos tiram
  • Garam dan gula secukupnya
  • Air asam secukupnya
  • Minyak untuk menumis

Cara-caranya
  1. Rendam sotong dengan ubatnya semalaman. Kemudian basuh bersih-bersih supaya bau ubat tidak melekat. Jika tiada ubat, sotong boleh direbus sehingga lembut. Potong kecil-kecil.
  2. Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih dan belacan bersama.
  3. Panaskan minyak  dan goreng bawang besar yang dipotong bulat2. angkat.
  4. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar. Masukkan garam dan gula dan tumis sehingga naik minyak (sampai lada masak) supaya sambal tahan lama dan tidak berapa pedas.
  5. Kemudian masukkan air asam jawa, bawang yang telah digoreng dan sos tiram,biar seketika.
  6. Masukkan sotong yang telah dipotong kecil. Masak hingga sotong lembut dan mendidih. Tambah garam, gula dan air jika perlu.
  7. Akhirnya sudah siap sambal sotong kita.
P/s: Kisar cili bersama sedikit minyak masak supaya biji cili mudah hancur. Make sure masak lada betul2 sampai masak, supaya sambal tahan lama. Boleh ganti sotong dengan ikan sepat kering, ikan bilis, telur or anything yang korang suka. Selamat mencuba!!!

1 comments:

Anonymous said...

Hi,
Hope u can advise
1)cawan nasi is cawan biasa = 250ml or the cawan kecil tht comes with the electric rice cooker?
2) 1 tin santan = 400 ml?

Su

Post a Comment