** Story From Small Kitchen **

Art of Sharing

Sharing, it could be an art. An art or tradition of sharing. I am not just referring to sharing recipes but you can share whatever kind of knowledge that you have with people around you.So I create "Story From Small Kitchen" blog to share my recipes with my friends also I love to hear and try my friends recipe.So I hope, with this blog, we can share not only recipes but new experience from each other.Do enjoy read this blog and leave you comment.

++ Black Pepper Chicken Chop ++


**Black Pepper Chicken Chop**


Menu makan malam bersama hubby minggu lepas. Saja nak buat kelainan. Smallkitchen sediakan nasi goreng butter and kacang panggang as side dishes tapi side dishes tu terpulang pada individu. Nak hidangkan dengan mashed potato, coleslaw or apa-apa saja ikut selera masing-masing. Dulu waktu mula-mula nak belajar buat Chicken Chop,Smallkitchen banyak refer blog2 masakan. Tapi yang nie paling best. Smallkitchen dapat dari web myresepi sumbangan Aeeda78.Thanks..

Bahan-bahan :
(untuk diperap)
2 paha ayam . Kalo rajin bole debonekan ayam nie.
Butter untuk menggoreng.(Boleh jugak nak tukar dengan minyak masak/zaitun)
2 ulas bawang putih (cincang)
1 cm halia (cincang)
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos Lee & Perrins
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar madu
garam secukup rasa


Cara-cara
1. Gaulkan ayam dengan bahan perapan dan biarkan semalaman.Smallkitchen perap ayam dari pagi sebab nak masak malam.Kalo nak masak as lunch, perap ayam dari malam sebelumnye. Cucuk-cucukkan ayam dengan garfu supaya bahan perapan dapat diserap dengan elok.
2. Selepas diperap dan bahan sudap diserap elok oleh ayam, sediakan non-stick pan untuk tujuan menggoreng ayam. Goreng dengan butter yg sedikit saja dan tutupkan pan sehingga ayam dah separuh masak. Pastikan api sederhana besar ek.
3. Balik-balikkan ayam sehingga masak tapi jgn terlalu masak agar ayam tetap juicy.
4. Lebihan bahan perapan tadi boleh la dimasak dijadikan sos utk dituangkan ke atas ayam yg dah siap.
5. Boleh dihidangkan dengan sos black pepper. Samllkitchen buat sendiri sos black pepper nie.Resepi untuk black pepper sauce nani smallkitchen upload kay..

Note : Menu nie actually senang nak buat. Cuma ayam tersebut perlu diperap lama untuk bahan perapan sebati dengan ayam.Paling kurang 8-12jam. Baru ayam tersebut rasa sedap sebab bahan perapan dah meresap ke dalam ayam. Yummy!!!

0 comments:

Post a Comment