** Story From Small Kitchen **

Art of Sharing

Sharing, it could be an art. An art or tradition of sharing. I am not just referring to sharing recipes but you can share whatever kind of knowledge that you have with people around you.So I create "Story From Small Kitchen" blog to share my recipes with my friends also I love to hear and try my friends recipe.So I hope, with this blog, we can share not only recipes but new experience from each other.Do enjoy read this blog and leave you comment.

++ Cucur Udang ++


Mesti terliurkan tengok cucur udang ni kan, terutamanya bila tengok kedudukan udang tu terletak jea. Smallkitchen buat cucur udang ni untuk sarapan pagi sebab hubby suka. Biasanya mak smallkitchen akan buat sambal kacang sebagai pencecah. Tapi smallkitchen buat sos biasa jea sebagai pencecah. Smallkitchen ambil resepi dari myresepi.com sumbangan junjs11, setakat ni resepi yang junjs11sumbangkan tidak mengecewakan.

*** Cucur Udang ***
Bahan-bahan:
Untuk cucur:
  • 250 gm tepung gandum (disini guna all purpose flour)
  • 15-20 ekor udang sederhana besar
  • 1 sudu kecil soda bikabornat ( kat sini tiada, so saya guna baking soda)
  • Sedikit serbuk kunyit atau pewarna kuning
  • Lobak merah dihiris halus
  • Daun Kucai
  • Taugeh
  • Air suam secukupnya
  • Minyak untuk menggoreng
Untuk pencecah:
  • 6 ulas bawang putih dicincang halus
  • 2 sudu cili kering yang telah dikisar
  • 2-3 sudu sos cili
  • Gula dan garam secukup rasa
  • Air secukupnya
Cara-caranya
  1. Campur semua bahan untuk cucur dalam mangkuk kecuali udang. Smallkitchen letak lobak merah jea sebab tiada daun kuchai dan taugeh. Bancuh dengan air suam supaya tekstur dalam cucur lembut (petua mak, buat kuih pun guna air suam yang telah dimasak)
  2. Panaskan minyak dan rendam sudip yang ingin digunakan sebagai acuan dalam minyak tersebut.
  3. Setelah cukup panas, masukkan adunan tepung dalam sudip tadi (2) dan letakkan udang di atas tepung. Rendam dalam minyak panas seketika dan kemudian longkahkan cucur dari sudip. Ulang langkah (2)
  4. Bila sudah kekuningan angkat cucur dan hidangkan bersama pencecah.
P/s: Masak cucur pada api sederhana besar. Sekiranya api terlalu kecil, cucur akan serap minyak dan sekiranya api terlalu besar, cucur akan cepat hangus.

Penyediaan sos:
Masak semua bahan bersama sehingga mendidih. Sekali sekala kacau.


0 comments:

Post a Comment