** Story From Small Kitchen **

Art of Sharing

Sharing, it could be an art. An art or tradition of sharing. I am not just referring to sharing recipes but you can share whatever kind of knowledge that you have with people around you.So I create "Story From Small Kitchen" blog to share my recipes with my friends also I love to hear and try my friends recipe.So I hope, with this blog, we can share not only recipes but new experience from each other.Do enjoy read this blog and leave you comment.

++ Nasi Beriyani Johor ++


Nyum, nyum, nyum... inilah dia nasi beriyani batu pahat, dihidangkan bersama ayam masak merah, kuah beriyani ayam dan acar jelatah. Memang membuka selera. Smallkitchen buat untuk lunch tadi.1st time buat dah jadi, tak sia-sia. Thank you mrsdayat (sumber: myresepi.com) empunya resepi. resepi ni come together with resepi kuah beriyani. Smallkicthen ubah sikit-sikit ikut ingredient yang ada di sini.
 
*** Nasi Beriyani Batu Pahat ***
 
Bahan-bahan:
3 cawan beras basmathi (ni bawa dari Malaysia)
4 1/2 cawan air
1/4 cawan susu cair
2 kiub ayam (yang ni saya tambah sendiri)
Sedikit rempah tumis
3 sudu minyak sapi (smallkitchen guna butter jea sebab sini tak ada minyak sapi)
1 labu bawang besar, dihiris bulat
7 biji bawang merah kecil dikisar
6 biji bawang putih dikisar
2 " halia ( lbih kurang saiz ibu jari) dikisar
2 -3 sudu rempah beriyani
Sedikit daun pudina, daun sup dan daun bawang (smallkitchen tak letak sebab terlupa nak beli)
1 sudu garam (smallkicthen letak 1 1/2 sudu garam sebab saiz cawan besar)
Sedikit pewarna kuning
Gajus dan kismis digoreng (smallkitchen masukkan kismis yang tidak digoreng)
 
Cara-caranya:
  1. Basuh beras dan toskan.
  2. Panaskan minyak sapi, kemudian tumis rempah tumis dan rempah beriyani. Kacau sehingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan bawang besar yang dihiris, goreng sehingga layu. Masukkan pula 3 sudu besar bahan-bahan yang telah dikisar (yang lebih untuk kuah beriyani). Tumis sehingga naik bau.
  4. Kemudian masukkan air, stok ayam dan biar mendidih
  5. Setelah air mendidih, masukkan garam, daun-daun dan beras. Kacau sekejap.
  6. Kemudian masak guna rice cooker sehingga masak.
  7. Setelah nasi masak, keluarkan daun yang ada dan tambah susu cair, sedikit pewarna kuning ke dalam nasi, gajus dan kismis . Gaul sekejap untuk ratakan pewarna.
  8. Masukkan 2 senduk kuah beriyani (optional, kalau ada lagi best) dan gaul. (smallkitchen campur dalam nasi bila nak makan).

Jeng, jeng, jeng nasi kita sudah siap. Lepas ni tak payah makan kat kedai mamak.
 

1 comments:

# SmallKitchen # said...

Utuk kuah beriyani, nanti smallkitchen uploadkan ek, tak sempat lah

Post a Comment