** Story From Small Kitchen **

Art of Sharing

Sharing, it could be an art. An art or tradition of sharing. I am not just referring to sharing recipes but you can share whatever kind of knowledge that you have with people around you.So I create "Story From Small Kitchen" blog to share my recipes with my friends also I love to hear and try my friends recipe.So I hope, with this blog, we can share not only recipes but new experience from each other.Do enjoy read this blog and leave you comment.

++ Udang Masak Lemak Cili Api Bersama Belimbing Buluh ++



Idea nak masak lemak udang bersama belimbing buluh datang bila small kitchen jalan-jalan di taman berdekatan area rumah semalam. Di taman tu ada pokok belimbing buluh, lebat buahnya, tapi tiada orang ambil. Jadi small kicthen pun petik buah belimbing buluh tu dan sumbat dalam poket seluar sebab tak bawa plastik. Penuhlah poket. Jadi tengahari ini, small kicthen masak belimbing buluh dengan udang. Sedap, bertambah-tambah nasi makan hari ini.

** Udang Masak Lemak Cili Api Bersama Belimbing Buluh **

Bahan-Bahan:

15 ekor udang sederhana besar
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah kecil/ 1 biji bawang besar
1/2 inci kunyit hidup
10 tangkai cili padi
6 biji belimbing buluh dibelah dua
1 biji tomato dibelah dua
1 kotak santan / 1 1/2 biji santan
Sedikit garam, gula dan sos tiram

Cara-caranya:

1. Kisar bawang putih, bawang merah, kunyit hidup dan cili padi bersama (Masukkan sedikit air ketika dikisar). Kemudian masak bahan yang telah dikisar pada api sederhana sehingga air sedikit kering.

2. Kemudian masukkan 1/2 kotak santan yang dicampur sedikit air kedalam bahan (1) diatas. Biar sehingga mendidih dan masukkan udang dan belimbing buluh. Masukkan garam, gula dan sedikit sos tiram. Small kitchen guna sos tiram sebab tidak menggunakan MSG.

3. Setelah mendidih, masukkan lebihan santan pekat dan tomata Biar sehingga mendidih dan tutup api. Jangan biar pecah santan tau. Ok boleh dihidang!


P/S: Bahan yang dikisar boleh ditumbuk dan masak terus bersama santan sebab tidak berair. Saya gantikan MSG dengan sos tiram dalam masakan, sos tiram mempunyai rasa yang manis dan lemak.

0 comments:

Post a Comment