Ini salah satu masakan filipina,
kalau kat malaysia ala-ala ayam masak kicap chinese style,
gambar diatas ni tak berapa cantik,
nanti small kitchen uploadkan yang baru.
** Adobo Chicken **
Bahan A:
1/2 ekor ayam
1 cawan cuka
1 cawan kicap masin
3 ulas bawang putih ditumbuk
2 ulas bawang merah ditumuk
lada hitam ditumbuk
Bahan B:
3 ulas bawang putih ditumbuk
2 ulas bawang merah ditumbuk
2 batang Cili merah dibuang biji
1/2 biji nenas (boleh juga diganti dengan limau mandarin cina)
Sedikit gula
Minyak untuk menumis
Cara-caranya:
1. Perap ayam dengan bahan-bahan A dalam 5 hingga 10 minit.
2. Panaskan minyak dan kemudian tumis bawang putih sehingga naik bau, dan masukkan bawang merah dan kemudian cili merah yang telah dibuang biji.
3. Kemudian masukkan ayam yang diperap, ambil ayam sahaja, jangan buang lebihan bahan perapan (bahan A).
4. Biar seketika sehingga minyak ayam keluar (biasanya tulang ayam akan terjojol), selepas itu baru masukkan lebihan bahan perapan (bahan A)
5. Masukkan gula sedikit dan biar sehingga mendidih. Kemudian masukkan nenas dan tutup seketika. Sekiranya kurang masing, boleh ditambah kicap.
6. Ok dah siap, selamat mencuba!
2 comments:
Kena try buat nie akak..Tapi tak bubuh cuka bole tak..??
Boleh kot husna, orang sini makan semua letak cuka, maybe boleh ganti dengan sedikit air asam jawa...
Post a Comment