** Story From Small Kitchen **

Art of Sharing

Sharing, it could be an art. An art or tradition of sharing. I am not just referring to sharing recipes but you can share whatever kind of knowledge that you have with people around you.So I create "Story From Small Kitchen" blog to share my recipes with my friends also I love to hear and try my friends recipe.So I hope, with this blog, we can share not only recipes but new experience from each other.Do enjoy read this blog and leave you comment.

++ BitterBite Nasi ++




SmallKitchen suka resepi nie.Dapat dari blog Resepidiana.Sumbangan saudari Ayu.Dulu selalu buat.Macam makan fishball jer..Hehehe..Dah lama tak buat. Gambar nie pimjam dari saudari ayu. Nanti after smallkitchen ada gambar hasil sendiri smallkitchen paste sini ek..Dulu tak fikir pun nak buat blog kan, so masak tak pernah tangkap gambar hasilnye..Yang pasti memang sedap. Thanks kepada resepidiana yang sudi paparkan resepi nie juga kepada saudari Ayu..


BITTERBALLEN NASI

Sumber : Blog ResepiDiana. Sumbangan Saudari Ayu
Gambar : Saudari Ayu

BAHAN-BAHAN:
2 ulas bawang putih - dicincang
2 sudu makan tepung gandum
150 ml air1 ketul kiub ayam (boleh kurangkan kpd ½ kiub jika tak nak rasa masin)
3/4 sudu teh garam¼ sudu teh serbuk lada sulah
300 gm nasi putih
25 gm lobak merah - dipotong dadu dan direbus
25 gm sayur buncis (5 batang) - direbus dan dihiris halus
30 gm keju parut2 sudu makan marjerin untuk menumis
Minyak untuk menggoreng

BAHAN SALUT:
1 biji telur
75 gm tepung goreng serbaguna

CARA-CARA:
1. Tumis bawang putih sehingga naik bau. Masukkan tepung gandum. Kacau sehingga berketul²..
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga licin..
3. Masukkan kiub ayam dan lada sulah.. Kacau lagi..
4. Masukkan nasi, lobak merah, buncis dan keju.. Kacau sehingga bergumpal..
5. Bantukkan bulat dan celupkan di dalam telur dan gulingkan di atas tepung goreng.. Lakukan sekali lagi..
6. Goreng sehingga kuning keemasan..

TIPS:Seelok²nya kepal nasi tu time dia panas².. cantek jerk kepalannya ber
satu..

0 comments:

Post a Comment