** Story From Small Kitchen **

Art of Sharing

Sharing, it could be an art. An art or tradition of sharing. I am not just referring to sharing recipes but you can share whatever kind of knowledge that you have with people around you.So I create "Story From Small Kitchen" blog to share my recipes with my friends also I love to hear and try my friends recipe.So I hope, with this blog, we can share not only recipes but new experience from each other.Do enjoy read this blog and leave you comment.

++ Grill tenggiri ++


Resepi ni dapat dari blog rinn chan, resep dari kak liza. Nama asal resepi ni ialah stik ikan tenggiri, tapi smallkitchen buat versi smoke fish. Smallkitchen hidangkan bersama sos lada hitam dan sedikit sayur-sayuran. Resepi yang ringkas, sihat dan sedap.
**Grill Tenggiri**
Bahan-Bahannya:
Ikan:

  • 2 keping ikan tenggiri

  • 3 sudu besar sos tiram

  • 1 sudu besar erbuk lada hitam (boleh diganti dengan black paper paste)

  • Sedikit kunyit serbuk

  • Garam secukupnya
 Black paper sauce:
  • 1 sudu buter
  • Minyak masak untuk menumis
  • 2 ulas bawang putih dicincang
  • 2 ulas bawang merah dicincang
  • Serbuk lada hitam secukupnya
  • 1 sudu tepung gandum
  • 2 sudu brown powder dilarutkan dengan sedikit air
  • 1/2 sudu serbuk stok ayam/1/2 kiub stok ayam
  • Air secukupnnya
Cara-caranya:


Ikan:


  • Perap ikan tenggiri dengan sos tiram, lada hitam, kunyit dan garam secukupnya selama 5-10 minit.Kemudian balut dengan aluminium foil dan bakar sehingga ikan masak. Untuk resepi stik, panggang ditempat pemanggang atau bakar tanpa aluminium foil sehingga ikan masak dan garing.

Black paper sauce:

  • Panaskan minyak bersama butter.
  • Apabila butter telah cair, masukkan bawang putih dan bawang merah yang telah dicincang. Biar sehingga naik bau.
  • Kemudian masukkan tepung gandum, kacau supaya tidak berketul-ketul.
  • Apabila tepung gandum telah kekuningan, masukkan pula serbuk lada hitam dan brown powder, masak seketika dan kemudian masukkan air secukupnya.
  • Masukkan stok ayam, sedikit garam dan gula. Kacau sehingga mendidih.
Setelah masak boleh dihidang bersama ikan yang telah siap di 'grill'. Boleh dihias dengan sayur kegemaran anda.


0 comments:

Post a Comment