** Story From Small Kitchen **

Art of Sharing

Sharing, it could be an art. An art or tradition of sharing. I am not just referring to sharing recipes but you can share whatever kind of knowledge that you have with people around you.So I create "Story From Small Kitchen" blog to share my recipes with my friends also I love to hear and try my friends recipe.So I hope, with this blog, we can share not only recipes but new experience from each other.Do enjoy read this blog and leave you comment.

++ Abok-abok sagu ++



Tiba-tiba teringin nak makan abok-abok sagu semalam bila teringat arwah mak saudara. Arwah suka buat kuih ni untuk minum petang. Kuih ni mudah disediakan dan murah modalnya. Sedap dimakan ketika panas.

** Abok-abok sagu **

Bahan-bahannya:
  • 300 gm sagu dibasuh dan ditoskan (tidak perlu direndam)
  • 1 biji kelapa (putih sahaja)
  • Gula melaka dipotong kecil-kecil/brown sugar
  • Sedikit garam
  • Daun pisang secukupnya
  • Lidi untuk cucuk
Cara-caranya:
  • Gaul sagu dan kelapa bersama. Campurkan garam secukup rasa.
  • Bentuk daun pisang menjadi kon. Kalau tak nak menggunakan daun pisang boleh gunakan mangku2 kecil yang tahan panas.
  • Kemudian masukkan 1 sudu besar bahan (1) ke dalam daun pisang (2) dan tabur gula melaka di atasnya.
  • Guna lidi untuk cucuk daun pisang.
  • Kukus selama 20-30 minit, dan siap dihidang.
Abok-abok yang telah siap dikukus. smallkitchen tiada lidi, so guna stappler.

0 comments:

Post a Comment