** Story From Small Kitchen **

Art of Sharing

Sharing, it could be an art. An art or tradition of sharing. I am not just referring to sharing recipes but you can share whatever kind of knowledge that you have with people around you.So I create "Story From Small Kitchen" blog to share my recipes with my friends also I love to hear and try my friends recipe.So I hope, with this blog, we can share not only recipes but new experience from each other.Do enjoy read this blog and leave you comment.

++ Nasi Impit Goreng ++


** Nasi Impit Goreng **

Hari minggu lepas, Smallkitchen dok pikir nak masak apa pagi ahad nanti. Check2 kabinet ada nasi impit. So decide malam tu esok masak nasi impit goreng as breakfast. Actually resepi nie simple saja, tapi hubby suka sgt. Sampai bertambah-tambah.Simple itu lagi menyelerakan. Betul tak..??


Bahan-Bahan

2 paket nasi impit
10 ekor Udang (sederhana besar)
5,6 Biji Cili Kering
1 Biji Bawang Besar
4 Biji Bawang Putih
3 Sudu Sos Tiram
Daun Bawang
Taugeh
Garam
Gula

Cara-Cara

1. Rebus nasi impit. Smallkitchen rebus malam sebelum masak, letak dlm dulang then letak lesung batu atas penutup dulang. Nak bagi nasi tu betul-betul padat and air dia keluar habis. Potong segiempat kecil-kecil atau ikut suka.
2. Cili kering diblander dengan bawang besar dan bawang putih. Smallkitchen masukkan belacan sikit.
3. Udang dibuang kulit. Kulit udang tu blander dengan sedikit air, tapis ambik air udang tersebut.
4. Panaskan minyak. Tumis cili kering sehingga masak.
5. Masukkan udang, kacau. Bila udang dah separuh masak, masukkan air kulit udang tadi dan sos tiram.Masukkan juga garam dan gula mengikut citarasa masing-masing. Kacau lagi.
6. Bila kuah sudah hampir mendidih,masukkan nasi impit tadi. Gaul sehingga nasi impit sebati dengan kuah.
7. Akhir sekali barulah masuk kan daun bawang dan taugeh. Gaul sebati.Jangan lama sangat. Taugeh nie sedap makan bila ranggup
8. Bolehla dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment