** Story From Small Kitchen **

Art of Sharing

Sharing, it could be an art. An art or tradition of sharing. I am not just referring to sharing recipes but you can share whatever kind of knowledge that you have with people around you.So I create "Story From Small Kitchen" blog to share my recipes with my friends also I love to hear and try my friends recipe.So I hope, with this blog, we can share not only recipes but new experience from each other.Do enjoy read this blog and leave you comment.

++ Kek Gula Hangus ++


Sumber: Myresepi
 
Malam tadi smallkicthen buat kuih ni, memang favourite dari dulu tapi tak reti nak buat. Bila jumpa resepi ni terus buat. Actually ni 2nd attempt, baru menjadi. 1st attempt dulu, penuh tragedi. Mula-mula buat sampai melecur-lecur tangan, bahagian bawah kek hangus,dah lah tu sarang tak jadi, nasib rasa ada. Malam tadi buat sekali lagi, waktu tu anak sedang tidur dan hubby pun belum balik kerja lagi. Alhamdulillah jadi tanpa sebarang tragedi (senyum dengan rasa bangga, bukan riak tau). So sekarang, oleh sebab dah jadi nak share resepi ni dengan kawan-kawan. Modal sikit dan cara nak buat pun senang.

 
** Kek Gula Hangus **

 
Bahan-bahan:
1 cawan gula hangus
1 cawan air
2 sudu besar butter/marjerin
4 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikabornat
Aluminium foil untuk lapik loyang pembakar(takde pun takpe)

 
Cara-caranya:
  1. Masak gula sehingga keperang-perangan pada api sederhana. Selepas tu masukkan air sedikit demi sedikit. (waktu inilah tragedi melecur tangan terjadi kerana salah teknik. So make sure masukkan air sedikit2, kacau dengan senduk bertangkai panjang, sebab gula tu meletup2).
  2. Lepas gula dah cair, masukkan butter dan biar sejuk.
  3. Pukul telur sehingga kembang dan pekat.
  4. Kemudian masukkan susu pekat sedikit-sedikit dan kacau sebati.
  5. Ayak tepung gandum bersama soda bikabornat. Kemudian masukkan ke dalam adunan telur dan susu pekat.Kacau sebati.
  6. Kemudian masukkan gula yang telah sejuk dan kacau sebati. Perap 3-4 jam (smallkitchen biar jea adunan dalam mangkuk mixer dan tutup dengan tuala kering, perap pun 2 jam jea,sebab dah tengah malam tak larat nak tunggu).
  7. Selepas perap lapikkan aluminium foil dalam loyang pembakar dan sapu dengan butter atau marjerin. Panaskan loyang pembakar sekejap, kemudian masukkan adunan dan bakar pada suhu 160-180 celcius selama 1 jam. ( smallkitchen guna aluminium foil untuk elak hangus bahagian bawah kek. resepi asal tak guna aluminium foil, tapi sebab 1st time buat hangus, so ambil langkah berjaga-jaga).
Jeng, jeng,jeng... kek kita dah siap. cuba tgk sarang dia, walaupun perap 2 jam banyak juga sarang dia. so bayangkan lah kalau perap 4 jam kan, mesti lagi cantik sarang dia. Selamat Mencuba!!!

0 comments:

Post a Comment