** Story From Small Kitchen **

Art of Sharing

Sharing, it could be an art. An art or tradition of sharing. I am not just referring to sharing recipes but you can share whatever kind of knowledge that you have with people around you.So I create "Story From Small Kitchen" blog to share my recipes with my friends also I love to hear and try my friends recipe.So I hope, with this blog, we can share not only recipes but new experience from each other.Do enjoy read this blog and leave you comment.

++ Cerita dari Philippine : Tawa Tawa Penawar Denggi ++


Assalamualaikum dan salam sejahtera buat para pembaca, diharap semuanya senantiasa ceria. Hari ini smallkitchen ingin berkongsi cerita tentang penawar denggi di Philippine. Smallkitchen tinggal di Davao City di Kepulauan Mindanao. Rata-rata penduduk sini kurang berkemampuan. Kebanyakkan mereka apabila sakit, jarang sekali berjumpa doktor. Jadi mereka hanya makan ubat-uba tradisional. Sistem di sini tidak seperti di Malaysia ubat telah disubsidi, disini walaupun mereka mendapat rawatan dihospital (even goverment hospital), ubat-ubatan perlu dibeli di luar seperti farmasi, jadi tiada istilah subsidi (untungnya jadi rakyat malaysia).


So, hari ini smallkitchen ingin berkongsi info mengenai salah satu herba tradisional yang common di sini terutamanya untuk mengubat denggi. Nama herba tersebut ialah pokok Tawa Tawa or Gatas Gatas atau nama saintifiknya Euphorbia Hirta (Kat Malaysia tak tahu dipanggil apa). Pokok ni tumbuh merata termasuklah di Malaysia,memang senang nak jumpa. Tapi kat Malaysia tak pernah pulak dengar orang bercerita tentang keajaiban pokok ni (kira ajaib lah boleh cure denggi). Smallkicthen discover kegunaan pokok ni bila buat kerja-kerja gardening dengan maid. Maid bagitahu 'neng, ini boleh ubat denggi, kalau demam panas pun boleh'. Maid kata dah diwar-war di televisyen di Davao mengenai kegunaan pokok ni. Jadi smallkitchen cari info di internet serta buat informal interview with a few pinoy. (buat interview dengan parents yang tunggu anak bersama di sekolah).

Penemuan awal menunjukkan ,Tawa Tawa mengandungi anti-viral dan anti-bakteria. Pokok ini boleh meningkatkan tahap platlet darah. Selain itu, pokok ini digunakan untuk mengatasi hydration. Kajian masih dijalankan oleh DOH, Philippine untuk membuktikan keberkesanan pokok ini secara saintifik. Walaupun masih dalam peringkat kajian, doktor di sini biasanya akan mencadangkan pesakit denggi meminum air rebusan Tawa Tawa. Alhamdulillah, daripada informal interview yang dijalankan, kebanyakan pesakit recovered dari denggi. Caranya ialah dengan mengambil 5 - 6 batang pokok Tawa Tawa, bersihkan akarnya, rebus akar Tawa Tawa dan minum air rebusan. 

Diharap sedikit info yang dikongsi ini dapat memberikan manfaat kepada pembaca. Semoga jumpa lagi!

Rujukan:

1 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum, pokok macam ni banyak saya nampak tumbuh dekat rumah. Tak sangka sangat berguna untuk ubat penyakit denggi.


Post a Comment