Ini dia home made pop corn, cubaan kali ke-2 setelah kali pertama ada pop corn yang hangus. Terima Kasih kepada Aludra (My Resepi) empunya resepi. Si kecik nak makan pop corn, tapi bila beli rasanya tak sama dengan kat Malaysia. Terhasilny home made pop corn ini apabila si kecik sibuk nak makan pop corn. Bukan kat sini takde pop corn, cuma tak sama dengan pop corn tempat kita. Pop corn sini ada perisa BBQ, Cheese and original, so takde rasa manis-manis.1st time beli dulu, si kecik makan satu jea, lepas tu diluahkan semula. Oleh sebab itu, smallkitchen pun try buat pop corn sendiri. Seronok betul tengok pop corn ni meletup-letup tau dan seronok tengok si kecik makan, rasa tak sabar nak buat lagi.
*** Home Made Pop Corn ***
Bahan-Bahan
2 sudu besar butter/marjerin (resepi asal guna marjerin, rumah takde marjerin)
2 sudu besar minyak masak
Jagung kering secukupnya
Bahan salut : Karamel (optional)
1 sudu besar butter/marjerin
5-6 sudu besar gula (sebenarnya gula ikut ni agak2, ikut berapa banyak pop corn yang ada)
Cara-caranya
Pop Corn:
- Panaskan butter dan minyak sehingga cair di dalam periuk. Waktu ni kuatkan api, bila butter dah mula cair, kecilkan api pd tahap sederhana besar. (Sila guna periuk bertutup yea, sebab bila masak, pop corn ni meletup-letup. kalau tidak terabur satu dapur)
- Apabila butter sudah cair, masukkan jagung kering secukupnya sehingga menutupi dasar periuk dan paras minyak dan butter yang telah cair. Tutup periuk.
- Kemudian akan dengar bunyi meletup-letup (kalau guna periuk berpenutup glass, boleh nampak pop corn tu melompat-lompat).
- Bila bunyi 'pop' dah kurang rancak, matikan api untuk mengelakkan hangus di bahagian dasar (lebih kurang 10 minit macam tu).Waktu ni penuh pop corn satu periuk (tak perlu kacau sebab kalau buka penutup peiuk, nanti pop corn melompat ke luar).
- Keluarkan dan tabur dengan garam. (kalau tak nak letak karamel)
- Masak butter dan gula sehingga cair dan keperang-perangan. Guna api sederhana besar dan kacau selalu untuk elak hangus. Kalau guna api terlalu besar, nanti gula akan meletup-letup (sakit kena gula bila panas, boleh melecur). Bila sudah keperangan, tutup api dan masukkan pop corn tadi. Gaul cepat2 sebab gula cepat keras.
- Buat macam topping kek coklat, guna kaedah double boil. Bila dah cair, masukkan pop corn yang sudah disalut karamel, so jadilah pop corn karamel bersalut coklat.
Mudahkan, tak payah susah2 beli kat GSC.Buat senang, modal sikit, makan pun senang.Selamat Mencuba!
0 comments:
Post a Comment