** Story From Small Kitchen **

Art of Sharing

Sharing, it could be an art. An art or tradition of sharing. I am not just referring to sharing recipes but you can share whatever kind of knowledge that you have with people around you.So I create "Story From Small Kitchen" blog to share my recipes with my friends also I love to hear and try my friends recipe.So I hope, with this blog, we can share not only recipes but new experience from each other.Do enjoy read this blog and leave you comment.

++ Donut Cik Leila ++


Alah gebunya donut ni, bila makan memang rasa dia marvelous, dengan teksturnya yang lembut, makan satu tak cukup, kalah lah dunky donut. Donut ini dibuat oleh rakan smallkitchen, Siti Adnah waktu melepak rumahnya semalam. Donut ni kira menu wajib kalau smallkitchen datang sebab favourite smallkitchen dan anak. Menurut Siti Adnah, resepi donut ni dia dapat dari blog waheeda77, nama donut ni pulak donut cik leila. Setakat ni smallkitchen tak berjaya lagi buat donut, kalau buat pun mesti doh dia macam terbantat jea. So terima kasihlah pada Siti Adnah hidangkan donut yang sungguh sedap semalam.
** Donut Cik Leila **

Bahan-Bahan:
1/2 kg tepunggandum
3/4 cawan susu suam (susu pekat + air suam)
2 biji kuning telu
1 sudu besar yis
4 sudu besar gula
3 sudu besar marjeri
3 biji kentang bersaiz besar (rebus dan lenyek)
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara-caranya: 

  1. Tepung gandum digaul bersama marjerin dan kentang sehingga sebati.

  2. Telur dipukul bersama susu suam dan yis.

  3. Campur bahan (2) dalam bahan (1) dan uli sehingga jadi doh

  4. Biar naik sehingga 2 kali ganda (untuk speed the process,panaskan oven seketika, setelah panas,matikan api oven dan masukkan doh seketika dalam 5-10 minit, doh akan cepat naik berbanding dibiarkan pada suhu bilik. Make sure letakkan doh dalam bekas tahan panas yea).

  5. Selepas itu, tumbuk doh dulu untuk buang angin, kemudian baru bentuk jadi donut.

  6. Lepas tu, bolehlah digoreng dan disalut dengan gula halus or bertopping kan coklat(optional).


0 comments:

Post a Comment