** Story From Small Kitchen **

Art of Sharing

Sharing, it could be an art. An art or tradition of sharing. I am not just referring to sharing recipes but you can share whatever kind of knowledge that you have with people around you.So I create "Story From Small Kitchen" blog to share my recipes with my friends also I love to hear and try my friends recipe.So I hope, with this blog, we can share not only recipes but new experience from each other.Do enjoy read this blog and leave you comment.

++ Bengkang Roti ++


Sumber: Myresepi.com

Beberapa hari ni rajin untuk 'menguihkan' diri. Hari ni perasan roti dah nak expired, jadi saja buat bengkang roti untuk makan petang. Kat malaysia biasanya beli jea kuih ni, tapi bila dok negara orang ni kenalah buat sendiri. Honestly smallkitchen rasa sedap (ewah3x ,puji diri sendiri lah pulak) bengkang roti ni, manis2 buah, sedang-sedang lemak jea, tekstur kuih pun cantik.Dan yang paling best senang jea buat kuih ni.

**Bengkang Roti**
Bahan-bahan:
3 biji telur
3/4 cawan gula
2 tsp butter/marjerin
500 ml santan ( santan kotak, 250 ml santan + 250 ml air)/ 500 ml susu cair
7-8 keping roti sandwich/potong
1/4 tsp garam
1 cawan tepung gandum
Segengam kismis
1 sudu kecil esen vanila

Cara-caranya:
  1. Blender telur dan gula bersama. Setelah sebati masukkan butter dan blender lagi.
  2. Masukkan santan dan roti dan biar seketika. Kemudian blender sehingga sebati.
  3. Masukkan tepung gandum, esen vanila dan garam, blender sehingga sebati. Kemudian masukkan kismis dan kacau sahaja (tak perlu blender).
  4. Sapukan marjerin/butter pada loyang dan panaskan seketika di dalam oven. setelah loyang panas, masukkan adunan dan bakar pada suhu 170 celcius selama 40 minit.
Smallkitchen guna measurement cup untuk sukatan bahan-bahan. Kalau tak nak blender, boleh kacau guna tangan jea, cos waktu smallkitchen buat tetiba blackout,so kacau guna whisk jea untuk buat adunan.



0 comments:

Post a Comment