** AYAM GOLEK PERCIK **
Dah lama teringin nak makan ayam golek..Selalu masak seekor..Tapi kali nie smallkitchen buat sikit sahaja.. Cari-cari resepi nak buat ayam golek nie.. Terpikat dengan resepi Tie dari myresepi..Simple dan mudah..Senang sangat nak buat..Kalo ikut cara smallkitchen macam remeh sangat..So sebab malas di bulan Ramadhan nie, smallkitchen ikut resepi nie..Ubah sket-sket jer ikut selera..Sedap..Thanks Tie coz sudi kongsi resepi..
BAHAN-BAHAN:
- 4 Keping Dada Ayam
- 1 mangkuk santan pekat
- 5 biji bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 2cm halia*
- 2cm kunyit hidup*
- 2 batang serai*
- 5 tangkai cili kering*
CARA-CARA :
1. Bahan-bahan bertanda * dikisar halus
2. Panaskan periuk, masak santan pekat tadi.
3. Masukkan bahan yang telah dikisar dengan ayam ke dalam
santan tadi.
4. Biarkan sehingga ayam separuh masak.
5. Keluarkan ayam dan bakar ayam sehingga masak.
6. Kuah tadi bolehlah disapukan ke atas ayam yang sedang
dibakar.
7. Sedia untuk dihidangkan
P/S : Smallkitchen guna non-stick pan jer nak bakar ayam nie..Nak guna oven pun bole.Sambil bakar tu sapukan kuah percik tu...
0 comments:
Post a Comment