** Story From Small Kitchen **

Art of Sharing

Sharing, it could be an art. An art or tradition of sharing. I am not just referring to sharing recipes but you can share whatever kind of knowledge that you have with people around you.So I create "Story From Small Kitchen" blog to share my recipes with my friends also I love to hear and try my friends recipe.So I hope, with this blog, we can share not only recipes but new experience from each other.Do enjoy read this blog and leave you comment.

++ Kuah Rojak Buah ++


Selalunya kalau nak makan rojak buah, ayahanda tolong buatkan kuahnya. Tapi kali ni bila duduk di perantauan kena buat sendiri ikut bahan-bahan yang available. Ayahanda smallkitchen buat dalam sukatan yang besar, semuanya guna botol besar sebab dulu ayah smallkitchen jual rojak buah. so sukatan semua besar2.Jadi smallkitchen ubah sukatan berdasarkan resepi kuah rojak sumbangan saudari Delila dari My resepi. Smallkitchen agak-agak jea berdasarkan sukatan resepi Delila sampai rasanya hampir-hampir rasa kuah rojak ayahanda smallkicthen.

 Buat rojak buah waktu sambut besday hubby and majlis high tea baru-baru ni. Tak sempat nak snap gambar, sebab asyik duduk di dapur dan melayan tetamu. Next time bila buat lagi, smallkicthen upload gambar rojak buah yea.

 ** Kuah Rojak Buah ** 
Bahan-bahannya:
**1 botol sos cili (saya guna maggi)
**1/2 botol kicap pekat (agak-agak, kalau tak cukup baru tambah kemudian)
**1/2 kg gula pasir
**1/4 gula melaka or 1/2 cawan gula merah di larutkan dgn sedikit air (tak letak pun tak pe)
**2 sudu besar belacan dilarutkan dengan sedikit air (Belacan tu agak-agak)
Kacang tanah yang telah dikisar hancur
**5-10 biji cili api (optional, kalau nak pedas boleh tambah lagi, kalau tak nak pedas tak perlu masukkan)

 Cara-caranya:
  1. Masak semua bahan-bahan yang bertanda ** pada api sederhana besar. Kacau selalu untuk elak berkerak dan hangus sehingga semua bahan larut dan pekat. (Jika rasa kurang sedap, boleh ditambah bahan ** sedikit demi sedikit).
  2. Setelah kuah rojak mulai likat, pekat dan mendidih, matikan api dapur dan biar sejuk.
  3. Untuk tahan lama, masak kuah rojak selama sejam atau lebih. Jika dimasak lama dan di simpan di dalam peti sejuk, kuah rojak boleh tahan sehingga setahun.
  4. Bila sejuk, tekstur kuah rojak likat. Walaubagaimanapun, tidak perlu ditambah air kerana, apabila digaul bersama buah-buahan, ia mula berair. Boleh ditambah kacang tanah yang telah dikisar atau bijan yang digoreng tanpa minyak.
 P/S: Rojak buah ni sedap dimakan ketika baru dibancuh sebab ia cepat berair walaupun disimpan di dalam freezer, kalau time nak makan baru bancuh, buah rasa rangup dan rasanya lebih enak.

2 comments:

ahdaus said...

Tumpang...kalu sesiapa nak kuah rojak mak bee ready made bleh cuba gi ke http://madeinkedah.blogspot.com nie TQ

ana said...

salam.. nak tanye.. kuah rojak tu blh tahan brape lma.. klu nak buat untuk sukatan banyak cm mana??

Post a Comment