** Story From Small Kitchen **

Art of Sharing

Sharing, it could be an art. An art or tradition of sharing. I am not just referring to sharing recipes but you can share whatever kind of knowledge that you have with people around you.So I create "Story From Small Kitchen" blog to share my recipes with my friends also I love to hear and try my friends recipe.So I hope, with this blog, we can share not only recipes but new experience from each other.Do enjoy read this blog and leave you comment.

++ Kuih Lapis versi Tepung Beras ++



Dah lama nak upload this receipe, tapi tak berkesempatan cos internet connection very worse sejak akhir2 ni. Bila tgh taip, tiba ada appear pulak surat cinta kata internet connection broken. Rasa geram pun ada. Terpaksalah bersabar.Hopefully,this time connection ok.
Kuih Lapis ni favourite smallkitchen, selama ni tahu makan jea, tak pernah amik tahu nak buat. Tapi sebab dah dok tempat orang ni, memang takde istilah kuih lapis di mana-mana, maka smallkitchen belajar buat. Biasa makan kuih lapis dibuat dari tepung gandum, tapi this time buat yang tepung beras (saja nak rasa cos resepi ni dapat good respond). Resepi ni smallkitchen amik dari Myresepi.com sumbangan saudari Tulip77. Alhamdulillah jadi cantik, tapi oleh sebab loyang smallkitchen besar, jadi lapisan nya cuma sedikit sahaja. Sedap, tapi smallkitchen still prefer kuih lapis tepung gandum.
** Kuih Lapis versi Tepung Beras**

Bahan-bahannya:
1 cawan tepung beras **
1/2 cawan tepung gandum **
4 cawan santan (250ml santan kotak + air) **
1 cawan gula (boleh kurangkan kalau nak kurang manis)**
1 sudu teh garam **
1 sudu besar minyak masak**
4-5 titik pewarna (2 pewarna or lebih)

Cara-caranya:
  1. Kisar semua bahan ** menggunakan blender supaya tidak berketul-ketul.
  2. Sementara itu, panaskan pengukus.
  3. Kemudian bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan titikkan pewarna ke dalam adunan. Smallkithen guna warna purple dan kuning.
  4. Sapu sedikit minyak masak pada loyang, dan panaskan seketika di dalam pengukus.
  5. Kemudian masukkan 1 cawan adunan berwarna kuning (ikut suka) sebagai lapisan pertama, dan kukus selama 5 minit.
  6. Kemudian masukkan 1 cawan adunan berwarna purple sebagai lapisan kedua, dan kukus selama 5 minit.
  7. Ulang sehingga terbentuk lapisan. Lapisan terakir, masukkan 2 cawan adunan berwarna purple (ikut adunan yang terakhir) dan kukus selama 20 minit.
  8. Sekiranya selepas 20 minit permukaan kuih lapis terdapat takungan air, buka penutup pengukus seketika dan biar air disejat.
  9. Tunggu sehinga sejuk, baru dipotong. Kalau potong ketika panas, tekstur kuih masih lembik.




0 comments:

Post a Comment