** Story From Small Kitchen **

Art of Sharing

Sharing, it could be an art. An art or tradition of sharing. I am not just referring to sharing recipes but you can share whatever kind of knowledge that you have with people around you.So I create "Story From Small Kitchen" blog to share my recipes with my friends also I love to hear and try my friends recipe.So I hope, with this blog, we can share not only recipes but new experience from each other.Do enjoy read this blog and leave you comment.

++ Talapia Goreng Bersos ++


Biasa ikan talapia ni smallkithen bakar, goreng cili api or masak lemak. Rasa jemu pulak, so cari2 resepi ikan talapia goreng bersos. Ni 2nd time buat, 1st time buat licin dibuatnya, terangkat.Smallkitchen masak untuk lunch weekend lepas. Untuk hilangkan bau hanyir ikan ni (any ikan sungai), smallkitchen rendam dengan asam jawa dan garam seketika. Insyaallah hanyir hilang. Hampir semua ikan, tak kira ikan sungai or laut smallkitchen basuh dengan asam jawa dan garam.

** Talapia goreng bersos **

Bahan-bahannya:
1 ekor ikan talapia sederhana besar dibuang sisik
1 tangkai daun kari
2 ulas bawang puting dicincang
1 labu bawang mera dicincang
1 labu bawang merah dipotong bulat
Halia 1/2 ibu jari dimayang
6 biji cili api or 2biji cili merah hidup diptong halus
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng.

Cara-caranya:-
  1. Ikan talapia yang telah disalut serbuk kunyit dan garam, di goreng garing. Tunggu garing baru balikan supaya tidak melekat.Kemudian angkat dan toskan.
  2. Panaskan minyak bekas goreng ikan. kalau banyak sangat kurangkan.
  3. Apabila sudah panas, tumis daun kari sehingga naik bau.
  4. Kemudian tumis bawang puting, bawang merah yang dicincang, halia dan cili yang telah dipotong seketika.
  5. Kemudian masukkan bawang besar yang dipotong bulat, biar sehingga layu.
  6. Bila bahan tumis telah naik bau, masukkan sos cili, sos tiram, gula dan garam.
  7. Apabila sudah masak,tuang ke atas ikan talapian yang telah digoreng garing. Siap untuk dihidang, mudah kan!

0 comments:

Post a Comment