** Story From Small Kitchen **

Art of Sharing

Sharing, it could be an art. An art or tradition of sharing. I am not just referring to sharing recipes but you can share whatever kind of knowledge that you have with people around you.So I create "Story From Small Kitchen" blog to share my recipes with my friends also I love to hear and try my friends recipe.So I hope, with this blog, we can share not only recipes but new experience from each other.Do enjoy read this blog and leave you comment.

++ Kuih Lapis versi Tepung Gandum ++



Resepi dari Ibunda, tapi seperti biasa ibunda dan ayahanda, kalau memasak semuanya sukatannya agak2. Jadi smallkitchen guna sukatan kuih lapis versi tepung beras. Alhamdulillah, menjadi dan sedap. lemak2 dan manis-manis buah jea.Cuma next time nak letak pewarna lebih sikit agar lebih meriah lagi. Sedap,sedap,sedap,lepas ni nak buat lagi, bagi kawan-kawan rasa pulak.

** Kuih Lapis versi Tepung Gandum **
Bahan-bahannya:
1 1/2 cawan tepung gandum
4 cawan santan (1 1/2 biji pati santan + air)
1 cawan gula pasir
1 sudu kecil garam
1 sudu minyak masak
2 or lebih pewarna (ikut suka)

Cara-caranya:
  1. Blender semua bahan kecuali pewarna sehingga sebati supaya adunan tidak berketul.
  2. Kemudian panaskan air untuk mengukus.
  3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, bahagian pertama warna kuning dan bahagian kedua warna hijau.Kacau sebati.
  4. Sapu loyang dengan sedikit minyak dan panaskan dalam pengukus seketika.
  5. Kemudian masukkan 1 cawan adunan berwarna kuning sebagai lapisan pertama dan kukus selama 5 minit.
  6. Kemudian masukkan 1 cawan adunan berwarna hijau sebagai lapisan kedua dan kukus selama 5 minit.Ulang berselang seli.
  7. Masukkan 2 cawan lapisan terakhir dan kukus selama 20 minit. Seperti biasa, jika setelah dikukus  selama 20 minit, terdapat air di permukaan kuih, buka penutup kukusan dan biar air disejat seketika sebelum api dimatikan.
  8. Tunggu sejuk sebelum dipotong. Jika dipotong ketika masih panas, kuih menjadi lembik. Selamat mencuba.

0 comments:

Post a Comment