** Story From Small Kitchen **

Art of Sharing

Sharing, it could be an art. An art or tradition of sharing. I am not just referring to sharing recipes but you can share whatever kind of knowledge that you have with people around you.So I create "Story From Small Kitchen" blog to share my recipes with my friends also I love to hear and try my friends recipe.So I hope, with this blog, we can share not only recipes but new experience from each other.Do enjoy read this blog and leave you comment.

++ Rendang Udang ++


++ RENDANG UDANG ++

Dah lamanye blog ini tak diupdate ngan resepi baru. Dah masuk bulan ramadhan dah pun. Bukan tak masak, tapi tak ada masa nak mengupdate blog. So semperna bulan ramadhan nie, smallkitchen nak kongsi apa yang smallkitchen masak untuk weekend pertama Ramadhan. Rendang Udang nie smallkitchen ambik resepi Kak Fida dari myresepi page. Smallkitchen ubah sikit-sikit resepi nie ikut selera smallkitchen. Alhamdullilah, memang sedap.Ada rasa tersendiri kata adik bongsu smallkitchen..hehehe..




BAHAN-BAHAN:
• 1 kilo udang harimau - bersihkan dan toskan
• 1 senduk cili kisar
• 2 biji bawang besar *
• 4 ulas bawang putih *
• 2 hiris halia *
• 4 sudu serbuk rempah kari
• 2 batang serai - dititik
• 2 lembar daun kari - dipetik2
• 1 cawan santan pekat
• 3 sudu penuh kerisik
• Garam dan Gula secukup rasa
• Sedikit air asam jawa
• Daun Kunyit- Racik-racik halus.
• minyak utk menumis


CARA-CARA
1. Kisar bahan-bahan yg bertanda * dan campurkan dengan cili kisar dan rempah kari.
2. Panaskan minyak dlm kuali dan tumiskan campuran bahan kisar,serai dan daun kari hingga wangi.
3. Masukkan santan,garam,gula,air asam jawa dan kerisik,kacau sehingga sebati
4. Masukkan sedikit air dan masak mendidih.
5. Masukkan udang dan gaul rata dan masak hingga udang berubah warna.
6. Masukkan daun kunyit yang telah dirancik halus tadi.Gaul sehingga sebati.
7. Matikan api dan siap untuk dimakan.

0 comments:

Post a Comment